Blog

Zupa dyniowa z chipsami jarmużowymi

Zupa dyniowa z chipsami jarmużowymi

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 1 puszka pomidorów
  • 50 dag ziemniaków
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz do smaku
  • chipsy jarmużowe

Sposób przygotowania:

Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę. W większym garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut. Pod koniec dodać curry i kurkumę. Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10 minut. Świeże pomidory sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki oraz nasiona z komór. Miąższ pokroić w kosteczkę i dodać do zupy. Pomidory z puszki są już gotowe do użycia, wystarczy dodać do potrawy. Wymieszać, przykryć i gotować przez ok. 10 minut lub dłużej, do miękkości warzyw. Zmiksować w blenderze z dodatkiem śmietanki (zachować parę łyżeczek do skropienia zupy). Zupę przed podaniem posypać chipsami jarmużowymi.